onsdag 30 maj 2012

Emma

Jag läste nyss ut Emma av Jane Austen. Jag fattar inte att jag inte läste den här boken tidigare! Visserligen har jag för mig att jag tvingats läsa någon bok av Jane Austen på engelsklektionerna i skolan, men bara det faktum att jag inte minns vilken bevisar ju vilken njutbar läsupplevelse det måste varit.

Men hur som helst, Emma är helt fantastiskt. Egentligen handlar den ju inte om så mycket, det är ju mest en romantisk komedi i engelsk överklass, men den är så himla härlig. Språket är njutbart och Emmas hypokondriska pappa får mig att fnissa varje gång han säger något. Personerna i boken får verkligen liv genom hur de talar och man känner riktigt hur de är.

Som sagt, jag förstår inte att jag inte läst den här boken tidigare. Nu ska jag se till att läsa allt annat Austen skrivit.

P.S. En viktig varning: Läs under inga som helst omständigheter eventuella förord. Jag blir tokig på idioter som ska göra litterära tolkningar och skriva pretentiösa förord till klassiska böcker för de avslöjar nämligen ALLT av handlingen eftersom de förutsätter att alla i hela världen redan läst böckerna. Jag läste inte förordet förrän efteråt, och även då blev jag irriterad. Jag ska riva ut förordet ur mitt exemplar. Ja, det får jag faktiskt göra om jag vill, det är mitt exemplar.

1 kommentar:

Lena sa...

Jag får nog ta och läsa den....:) Hoppas du har det bra, och hur mår Purri???