fredag 27 juni 2014

Om läsning

Såg nyss en föreläsning på youtube med Stephen Krashen, han är ju en humorshow hela karln. Ja, för vem sa att det var en omöjlighet att en timmes föreläsning om läsandets positiva påverkan på språkinlärning behöver vara trist? Jag rekommenderar verkligen att kolla på detta, även om jag förstår att ni kanske har bättre saker för er en fredagseftermiddag.Den här föreläsningen bekräftar något jag redan visste och något som jag tycker är viktigt både som pedagog, förälder och människa. Läsning är positivt! Jag har alltid varit en bokmal och både mamma och pappa läser, vilket jag tror varit viktigt. (Förebilder, ni vet) Vi har alltid haft mycket böcker hemma och jag har varit ett barn som haft förmånen att ha en omgivning som läst högt för mig. Högläsning har faktiskt varit något närvarande även när jag och min syster kunde läsa själva, för mamma läste faktiskt för oss vid kvällsfikat länge, länge. (Tack mamma!) Jag är helt övertygad om att jag har läsningen att tacka för att jag haft det så lätt för mig i skolan.

Efter att ha sett den här föreläsningen älskar jag böcker ännu mer och känner mig verkligen inspirerad att bli den där tanten som ger alla barn böcker i present. Jag vill också inspirera mina elever till läsning och jag kommer verkligen, verkligen att försöka vara en läsande förälder.

Åh, jag minns när jag var yngre när shopping för mig betydde bokinköp, haha! Jag måste verkligen återuppta läsandet nu känner jag, för från att ha varit en bokmal på heltid har jag numera blivit en periodare. Det har väl med plugg och jobb att göra antar jag, men några minuter om dagen borde man ju hinna avsätta även till nöjesläsning, eller FVR som Krashen kallar det (Free Voluntary Reading).

Inga kommentarer: