lördag 20 oktober 2012

Spanska seder

Jag längtar tillbaka till Spanien den här hösten. Vill söndagshoppa på el Rastro och promenera i någon fin park. Hösten är så himla fin där. Här regnar det ju mest.

På tal om Madrid  så hade jag när jag pluggade där en rätt rolig litteraturlärarinna. Eller, rolig och rolig. Hon var väl kanske inte jättepedagogisk eftersom lektionerna mest gick åt till att låta oss läsa högt för hela klassen och sedan förklara alla ord som hon tyckte var komplicerade för oss. Tack vare henne kan jag onyttigt många synonymer för lat. Jag har nog berättat om hennes lektioner tidigare på min gamla blogg...Vilket inte är relevant att berätta eftersom den numera är nedlagd och lösenordsskyddad.

Hur som helst; den här litteraturlärarinnan tog sig också emellanåt an uppgiften att förklara det moderna Spanien för oss, ifall vi stötte på något i litteraturen som hon tyckte var föråldrat. Bland annat berättade hon att det inte längre fanns någon föreställning om att man som gravid har cravings efter diverse konstiga saker. Sådana idéer hade man bara förr i tiden när hon var ung tydligen. Eh? Ok, jag vet inte om vi är annorlunda och efterblivet omoderna i Sverige, men jag hör då fortfarande idag 2012 talas om graviditetscravings.

Hon berättade också att det inte längre förekommer att män visslar och ger en komplimanger när man är ute och går i samhället. Det var väldigt omodernt påstod hon. Jag tyckte nog att det här uttalandet var lite konstigt, speciellt med tanke på att visslande män är något jag förknippar väldigt mycket med Spanien (om än avsevärt mer nere i söder än just i Madrid) och något som hänt mig senast typ dagen innan jag blev informerad om att det inte längre förekom.

Nu vill inte jag vara elak mot min gulliga litteraturlärarinna, men jag tror kanske att hennes uppfattningar om saker som inte längre förekom kan ha något att göra med att de inte längre förekom i hennes värld. Möjligen på grund av att hon troligen passerat fertil ålder med råge och att jag när jag ritar henne ur mitt minne får fram den här bilden.


Men det är bara min teori...

1 kommentar:

Lena sa...

Blogga meeeeer!