onsdag 25 april 2012

Damernas detektivbyrå


Jag hittade ju de två första böckerna om Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith för en billig peng på Myrorna just innan resan och hann faktiskt läsa ut båda böckerna på flyget hit. De är nämligen ganska korta och lättlästa (och så är jag en snabb läsare också). Jag tyckte mycket om böckerna och det var en alltigenom trevlig läsupplevelse.

Damernas detektivbyrå

Mma Ramotswe är inte vilken kvinna vem som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget. 
Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få folk att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska pappor och stulna bilar - inget är för stort eller smått för Mma Ramotswe. 


Giraffens tårar

Mma Ramotswe är en lyckligt lottad kvinna. Livet är gott och hennes detektivbyrå är en succé. Som Botswanas första kvinnliga detektiv har hon fullt upp med att hjälpa människor med problem, och hon gör det oftast till allas belåtenhet. Men ibland är det svårt att avgöra om sanningen kommer att lösa klientens bekymmer. Att leva i ovisshet kan vara en välsignelse. I Giraffens tårar löser Mma Ramotswe gåtan med den försvunne amerikanen samtidigt som hon låter sin assistent Mma Makutsi undersöka vad slaktarens hustru döljer. Dessutom får förlovningen med Botswanas bäste mekaniker, J.L.B. Matekoni, oanade följder...

Böckerna räknas nog som deckare, men det här är inte några spänningsdeckare, även om de innehåller mysterier och död. De är istället väldigt mysiga och underfundiga böcker med härliga beskrivningar av Botswana, mycket värme och humor. Det finns hittills tolv böcker i serien och det tycker jag är bra, jag vill nämligen ha mer!

Ett extra plus är också, trots att det kanske är ytligt, de fina omslagen.

Väl spenderade 30 kronor!

1 kommentar:

mt sa...

jag har träffat Alexander McCall Smith! himla trevlig och framför allt rolig! älskar hans böcker....